Mensenrechtenwandeling

Een activiteit van Amnesty Zuid- en Noord-Holland

Kom in actie! maart 26, 2009

Wandelen is aangenaam en gezond, samen wandelen gezellig. Daarbovenop kunt u iets nuttigs doen.

 

Elk jaar voeren we in de opstapplaatsen en op het eindpunt van de wandeling een mensenrechtenactie. Amnesty-vrijwilligers vragen u een petitie te ondertekenen, een (voorbeeld)brief te sturen of een wens op een ansichtkaart te schrijven.

 

Dit jaar staat in het teken van de tweede Amnesty-campagne Stop Geweld Tegen Vrouwen. Amnesty heeft ervoor gekozen actie te voeren voor mensenrechtenverdedigers. Deze activisten en hun gezin lopen bovengemiddeld gevaar zelf slachtoffer van mensenrechtenschendingen te worden, juist vanwege hun inzet.

 

Centrale persoon op 24 mei is Justine Masika Bihamba. Zij is mede-oprichter en dragende kracht van SFVS. SFVS is een Congolese netwerkorganisatie die slachtoffers van seksueel geweld opvang biedt, aan preventie probeert te doen en berechting van daders nastreeft. De indringende videoclips hieronder spreken duidelijke taal, tonen de noodzaak van dit werk maar ook de gevaren. De eerste clip is inleidend, de centrale vrouw daarin is niet Justine.

 

stop-geweld-tegen-vrouwen

 

 Iets over de context: daders aan het woord:

 

Over de gevaren waaraan medewerkers blootstaan:

 

 

Een wat uitgebreider interview met Bihamba uit 2008

 

 

Mevrouw Bihamba won december 2008 de Mensenrechtentulp, ingesteld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Amnesty International is op de opstapplaatsen aanwezig met een petitie voor Justine Masika Bihamba en diverse brochures met informatie over wat u vanuit huis of lokaal kunt bijdragen aan de eerbiediging van mensenrechten ver en dichtbij, individueel of in (losvast) groepsverband.

 

Democratie-kun-je-niet-etenIn Noordwijk spreekt Alphonse Muambi kort over de politieke context van het seksueel geweld in Congo. Alphonse Muambi is afkomstig uit Congo. Hij vluchtte in 1994 na de studentenopstanden naar Nederland. Met hard werken heeft hij zich hier een positie veroverd. In 2006 was hij namens Nederland verkiezingswaarnemer bij de (mislukte) eerste verkiezingen sinds 1960 in Congo DRC. Hierover verscheen dit jaar zijn boek Democratie kun je niet eten. In Noordwijk is dit boek te koop voor een actieprijs van 15  (i.p.v 16,50) euro.

Muambi is op diverse manieren betrokken bij Congo, onder andere via zijn Stichting Contact Afriek & Educatie. Ook publiceert hij geregeld over Congo in Trouw. Hij spreekt in Noordwijk op persoonlijke titel.

 

Activiteit van de Stichting Contact Afriek & Educatie

Advertentie
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s